Inspiration Interiör Smart hem Val

Många timmars studier för ett smart hem

januari 14, 2018

När man bygger ett nytt hus är det vettigt (och roligt) att försöka tänka ”rätt” från början. Det gäller allt ifrån planlösning till elinstallationen, och på elområdet finns det många häftiga innovationer för ett smartare hem. Och i vår digitala tidsålder har marknaden för smarta hem och hemautomation växt oerhört på senare år. Vi har redan idag börjat lite smått med hemautomation genom inköp av en så kallad controller (eller styrenhethub, finns många benämningar). Denna controller har vi parat ihop med ett sort antal strömbrytare man sätter mellan t.ex. en bordslampa och vägguttaget för att kunna slå på och av antingen manuellt med en app, via tidsstyrning eller via händelser (”solen gick ned”, ”någon kom hem” osv). Moderna TV-apparater, LED-lampor, vitvaror mm har ibland inbyggt stöd för att kunna kontrolleras via appar/controllers och gateways och ju fler prylar man kopplar ihop, desto mer avancerade saker kan man göra. I det nya huset hoppas vi ta ytterligare några steg när elen ändå ska byggas från scratch – tanken är att alla dimrar, vägguttag och lampknappar på ett eller annat vis ska vara ”smarta” på så vis att vi kan både styra dem via den fysiska knappen samt via app/händelser etc, både för att förenkla vardagen men även för att kunna göra ha ett hus som har ett miljötänk i sig med lampor som inte är tända i tid och otid och där vi tänker till kring elförbrukning. Just elförbrukning är väldigt intressant att mäta. För att börja ha koll på vår elförbrukning har vi skaffat oss Sparsnäs från Ikea som visar energianvändning. Väldigt spännande att se förbrukning över tid – helg kontra vardag, dag, kontra natt mm. Förhoppningsvis kommer den att gå att integrera i vår totala lösning på sikt – just nu är den bara en display som visar aktuell förbrukning samt hur det sett ut historiskt.

Scenarion/användningsområden vi både redan har och siktar på, bara som exempel:

  • Styra belysning med hjälp av geofencing, rörelsesensorer, digitalt solur, sinnesstämning och tid på dygnet.
  • Sköta markiser och rullgardiner automatiskt – t.ex. dra upp rullgardinerna strax före alarmet går.
  • Rapportera elförbrukning automatiskt för att hitta sätt att spara el.
  • Övervaka hemmet, både med hjälp av video och sensorer (temperatur t.ex.), både ur en säkerhetssynpunkt och för att kunna t.ex. fälla ner markiser om solen gör hemmet väldigt varmt.
  • Använda sensorer både för att informera oss om vi inte stängt kylen tillräckligt, om det uppstått läckage i närheten av diskmaskinerna och liknande.
  • Starta och övervaka robotdammsugare.
  • Förenkla audio/video-hanteringen.
  • Diverse nördiga men roliga automationer – idag kan vi t.ex. använda röstkommandot ”Fire” för att starta en digital brasa på TV:n automatiskt.
  • Starta motorvärmare (och kaffebryggare) vintertid när alarmet ringer.
  • Notifiering när någon av oss lämnar jobbet och åker hemåt.

Det lär komma ett par inlägg mer ingående om detta med smarta hem när studietimmarna resulterat i en tydligare plan för oss, med vilka val man kan behöva göra innan huset väl är på plats.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply