Husleverantörer Hustillverkare Val

Konsten att jämföra hus och hustillverkare – Del 2

oktober 29, 2017

Planlösning

Under den första tiden vi jobbade in offerter visste vi ännu inte vilken planlösning som skulle passa oss bäst så vi förlitade oss på säljarna att ta fram förslag som man kunde utgå ifrån. Säljarna gav intrycket att planlösningen bara påverkade kostnaden marginellt – det som påverkade kostnaden på huset mest var storleken och alla eventuella ”vinklar”, takkupor och annat. Det visade dock sig att detta inte riktigt stämde i vårt fall då en ändring av planlösningen i slutändan kostade över 300000 kr utan tillval, mer om det senare. Men vi kämpade i alla fall på med jämförelsen av hus och tillverkare rätt länge utan en färdig planlösning. Vi siktade på en rätt enkel ”rektangulär” konstruktion för att få så mycket yta som möjligt för pengarna. När vi kommit så pass långt att vi visste hur formen på huset skulle vara så blev listan på hustillverkare färre.

Till slut hade Eksjöhus arkitekt ritat en planlösning som var i det närmaste perfekt. Hon hade fått med så mycket man kan från våra skallkrav som går att få med på drygt 200 m2 och vi insåg direkt att den planlösningen med några mindre justeringar kommer att bli av. Vi valde dock att skicka denna planlösning till de tre tillverkarna som fortfarande var med i matchen för att få en så bra jämförelse som möjligt på kostnaden. Och det är här det där med att planlösningen är sekundär ur prissynpunkt inte riktigt stämde i vårt fall. Att sätta planlösningen gjorde att priset drog iväg med ca 300 000. Men vi var inte beredda att vika från den planlösningen då den kändes som en perfekt jämkning av barnens behov och våra egna, så den satte vi.

I den sista delen avhandlar vi hur standarden och tillvalen kan vara värt att jämföra för att inte få obehagliga överraskningar längre fram.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply