Husleverantörer Hustillverkare Val

Konsten att jämföra hus och hustillverkare – Del 1

oktober 28, 2017

OK, här kommer första delen i ett mastodontinlägg om hur man jämför hustillverkare. Eller kanske snarare hur vi gjorde. Det vi har förstått från de stackars säljare vi utsatt för denna extremt detaljerade jämförelse är att det kanske inte är normen. Många väljer hustillverkare allra först i processen. För oss satt det långt inne, men mer om det nedan. Vår process var något spretig men grundbulten har varit att försöka säkerställa att man förstår skillnaderna i de olika tillverkarnas standard och prissättning så gott det går, för i mångt och mycket blir det ofta äpplen och päron när man begär in offerter från olika trähustillverkare.

Lösvirke vs element vs sektion

Innan man kan välja hustillverkare behöver man bestämma sig för om lösvirke är ett alternativ. För oss kändes det aldrig rätt att bli så beroende av snickarnas skicklighet, av någon anledning så kände vi oss också oroliga inför vädrets påverkan på bygget, så hus av lösvirke sållades ganska tidigt bort. Hustillverkare som bygger färdiga sektioner (t.ex. Smålandsvillan) kändes heller inte rätt för oss då flexibiliteten verkade mindre, skarvarna mellan sektionerna leder till fula skarvar på golven och de får också en högre grundsockel vilket teoretiskt skulle kunna påverka möjligheten att få bygglov (pga byggnadshöjden). Vi valde i slutändan mellan hustillverkare som bygger färdiga element. Känslan att de kontrollerat bygger väggarna under tak av snickare som gör samma sak enligt en beprövad process varje dag kändes tryggt.

Entreprenadformen påverkar också valet av tillverkare då inte alla hustillverkare kör totalentreprenad (”nyckelfärdigt”).

Eftersom vi bor i ett område med nästan inte ett hus som är äldre än 5-6 år så fanns det gott om inspiration i närområdet. Det gjorde också att vi redan vid starten hade hyfsad koll på vilka som bygger mycket hus åtminstone i norra Stockholm. Bara från vårt köksfönster kan man se hus från A-hus, Trivselhus, Myresjöhus, Götenehus och Smålandsvillan. Dessutom finns det hus från Eksjöhus, Anebyhus och några andra ett stenkast bort. Dessa tillverkare tillsammans med Skidstahus som Magnus kände till sedan tidigare ingick i den första rundan av offertförfrågningar och telefonsamtal med säljare. Vi kollade dock ännu bredare och utgick ifrån bra listor på hustillverkare som man bland annat kan hitta på Hemnet och Byggahus.se. Offerterna spretade i början eftersom vi inte gav säljarna tillräckligt med information att gå på. Dessutom var de olika intresserade av att lägga ner jobb på en eventuell kund innan de visste hur intresserade vi var, kändes det som. Så vi skapade ett offertunderlag där vi listade vad som var viktigt, exempel på detaljer vi gillade och lite kort om förutsättningarna och bakgrunden till vårt husbygge.

Offertunderlag husbygge

I nästa del går vi in på hur viktig planlösningen är.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply