Tomt

Jakten på en tomt

augusti 21, 2017

Runt om i Sverige är det olika stor utmaning att få tag i en tomt. I Stockholmområdet där vi bor är det svårt och dyrt. I vår kommun finns inga tomter som kommunen själv släpper, utan ska man köpa tomt behöver det vara en privatperson som tänker sälja.  Kanske är det fler som letar tomt och behöver lite tips? Här ska ni få höra hur vi hittade vår tomt.

Som vi berättade tidigare vill vi inte flytta från vårt nuvarande område där i stort sett alla hur är byggda 2012 och senare. Det innebär för vår del att de flesta tomter redan har sålts och hus har ploppat upp som svampar ur marken sedan vi flyttade hit 2014. Så vi började gå på jakt efter den mark som ännu inte hade bebyggts och hade hyfsad koll på detaljplanen från kommunen. Detta är ett bra tips innan ni letar tomt – ta reda på kraven från kommunen på storlek och vilka begränsningar det finns på bebyggelse innan! Här kan ni kika på Boverkets beskrivning av vad en detaljplan är.

Vi började med att ta ut karta över området med alla tomtbeteckningar på. Det kan man numera faktiskt hitta på hitta.se, bara att välja att se tomter. Efter det kontaktade vi Lantmäteriet och fick på så vis en lista över samtliga ägare till dessa tomter. Och nu började sökandet efter någon som ville stycka sin tomt eller sälja hela tomten. I vår lista på ägare att kontakta fanns allt från tomtstorlekar på 1200 m² (kravet i vår detaljplan) upp till 6000 m² tomtmark. Till slut fick vi tag i vår tomt under sensommaren 2017! Inte vilken tomt som helst, utan en fantastisk bit mark på 1800 m² med viss utsikt över Vallentunasjön. Så härligt att äntligen komma igång!


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply